Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorbereidingen bij auto lang niet gebruiken

Vraag gesteld door op 23 november 2021

Wij gaan 5 maanden naar het buitenland en zullen onze auto daarom (Peugeot uit 2008) voor 5 maanden niet gebruiken. Hij staat buiten op een eigen parkeerplaats. Hoe zorgen we er zo goed mogelijk voor dat onze auto deze 5 maanden goed doorkomt (periode is van feb t/m juni dus zowel winter als zomerweer mogelijk). Ik lees hele wisselende verhalen wat te doen met de accu, banden, benzine/tank etc.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt welke voorbereidingen u kunt treffen wanneer de auto 5 maanden niet gebruikt gaat worden.

Omdat elke accu/batterij last heeft van zelfontlading adviseren wij om de accu aan te sluiten op een druppellader. Wanneer de auto buiten staat kunt u de druppellader denk ik niet aansluiten wanneer de accu in de auto blijft zitten. In dat geval kunt u de accu het beste demonteren en in de schuur aansluiten op een druppellader.

Tankt u bij voorkeur de auto compleet af. Hoe voller de tank, hoe minder invloed van zuurstof op het verouderingsproces van de brandstoffen en zo het aantasten van het brandstofsysteem.

Aanvullend wil ik u nog adviseren de bandenspanning duidelijk harder op te pompen, ongeveer 0.5 bar extra. Dit om te voorkomen dat de banden wat uitzakken, met kans op hoogteslag wanneer de auto weer in gebruik wordt genomen.

Wanneer u uw auto weer gaat gebruiken zult u waarschijnlijk de eerste kilometers een schurend geluid horen wat bij de wielen/remmen vandaan komt. Dit is roest dat hopelijk vanzelf verdwijnt. Blijft dit schurende geluid aanwezig dan zullen de remschijven roestvrij of vervangen moeten worden door de garage.