Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verwarming blaast soms koude lucht

Vraag gesteld door op 27 november 2021

Nu het buiten kouder wordt blaast de verwarming soms koude lucht, vooral op de autoweg bij 80 of 100 kph. Als ik dan terugschakel en de motor extra belast komt er tijdelijk weer warme lucht.
Heel af en toe zie ik ook de naald vd motortemperatuur iets omlaag gaan, maar meestal niet.
Het koelvloeistofniveau staat mooi tussen min en max. Wel vermoed ik dat ik een scheurtje zie in het koelvloeistofreservoir (mocht dat iets betekenen).

Merk: Volvo
Type: V50 1.6D2
Bouwjaar: 2012
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe het kan dat de verwarming soms koude lucht blaast.

Hoogst waarschijnlijk functioneert de thermostaat van uw auto niet goed waardoor er te veel koeling plaats vindt. U ziet dit ook soms aan de naald van de motortemperatuurleer. Laat de garage de thermostaat controleren en eventueel vervangen. De auto zal dan ook (nog) zuiniger zijn.

Een dieselmotor is behoorlijk efficiënt en heeft hierdoor minder warmteverliezen. Dit is wat betreft brandstofverbruik heel gunstig, nadeel is dat het wel langer duurt voordat de kachel in het interieur aangenaam warm wordt. Wanneer de motor warm is hoort deze warm te blijven.

Een scheurtje in het koelvloeistof reservoir is alleen ernstig wanneer u koelvloeistof kwijt raakt en dit is niet het geval, het niveau staat ten slotte tussen minimum en maximum.