Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toevoeging Fotron nuttig?

Vraag gesteld door op 2 december 2021

Bij de laatste onderhoudsbeurt werd aan de benzine Fortron toegevoegd. Dat zou beter zijn voor de motor. Is dit nuttig en/ of nodig?

Merk: Renault
Type: KAdjar
Brandstof: benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij de laatste onderhoudsbeurt heeft de dealer Fotron toegevoegd aan de benzinetank. U vraagt of dit nuttig en wenselijk is.

Fortron is een additief die een reinigende werking heeft om zo inwendige vervuiling van het brandstofsysteem tegen te gaan. In principe zal de gemiddelde berijder dat voor zijn of haar auto niet per se nodig hebben. Vaak wordt het wel preventief bij onderhoudsbeurten toegepast. Wellicht ook wel als min of meer omzet verhogend onderhoudsproduct.

In bepaalde gevallen kan deze toevoeging wél een nuttig preventief effect hebben. Met name bij berijders die slechts summier hun auto gebruiken. Door vaak lange periodes van stilstand zou er op den duur een aantasting van het brandstofsysteem kunnen ontstaan, met soms stotteren en inhouden als gevolg. Vooral wanneer je als berijder soms maanden met één tank doet en met name kleine ritjes aflegt.

Maar bij een normaal en gemiddeld jaarkilometrage is de brandstof kwaliteit echter goed genoeg om zonder toevoegingen te kunnen volstaan. Mensen die weinig rijden kunnen ook altijd voor de duurdere premium benzine kiezen zoals BP Ultimate, Shell V Power en Esso Synergy Supreme+ die op dit moment bio-ethanol vrij en feitelijk langer houdbaar zijn.