Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Spontaan gebroken stuurstang

Vraag gesteld door op 11 november 2021

Het betreft een Opel Corsa D, bouwjaar 2011. Deze heb ik in 2015 2ehands gekocht. Laatst hoorde ik tijdens het rijden een knak en draaide mijn stuur plots zonder dat de wielen mee bewogen. De stuurstang bleek ter hoogte van mijn gaspedaal doormidden gebroken. Mijns inziens moet dit niet zomaar kunnen gebeuren ook al is de auto niet nieuw. Omdat dit het gevolg lijkt van een fabricagefout hebben we contact opgenomen met Opel Nederland. Zij geven aan niets te kunnen betekenen gezien de leeftijd en km stand en het feit dat onderhoud niet bij een Opel dealer heeft plaatsgevonden. (Onderhoud vind plaats bij de vakgarage, Opel dealer zit niet in de buurt). Kan ik de reparatiekosten toch op de fabrikant verhalen of wat zijn hierin mijn rechten?
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft in 2015 een tweedehands Opel Corsa gekocht uit 2011. Kortgeleden hoorde u tijdens het rijden een harde knak en bewogen de wielen niet meer bij het draaien van het stuur. Er is vastgesteld dat de stuurstand is gebroken. U heeft contact gehad met Opel Nederland, maar zij zijn niet bereid om een regeling te treffen. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is.

Fabrieksgarantie

U kunt de fabrikant of importeur van een product rechtstreeks aanspreken op grond van een door deze partij afgegeven garantie. Buiten een eventuele contractuele relatie met een fabrikant/importeur kunt u deze partij als eindgebruiker niet (rechtstreeks) aanspreken.

Conformiteit

Als koper van een product heeft u recht op een product dat voldoet aan de overeenkomst. Op grond van de (Nederlandse) wet kunt u de verkoper van een product aanspreken tot kosteloos herstel, als een product niet aan de overeenkomst voldoet. Een product voldoet o.a. niet aan de overeenkomst als het product niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die u daarvan op grond van de overeenkomst mocht hebben. Welke redelijke verwachtingen u van een tweedehands auto mag hebben is o.a. afhankelijk van de betaalde prijs, leeftijd en kilometrage van de auto en de aard van het gebrek.

Aard van het gebrek

Van de stuurstang mag worden verwacht dat deze niet spontaan breekt. De stuurstang behoort echter in het geval van een aanrijding wel te breken, ter voorkoming van schade aan de borstkas van de bestuurder. Het vermoeden bestaat daarom dat de stuurstang na een aanrijding niet goed gerepareerd is.

Non-conformiteit

Bij een beroep op non-conformiteit moet de koper bewijzen dat er sprake is van een gebrek wat hij op grond van de overeenkomst in redelijkheid niet hoefde te verwachten en dat al bestond, althans de oorzaak daarvan, op het moment van aflevering.

Conclusie

U kunt de fabrikant/importeur niet rechtstreeks aanspreken tot kosteloos herstel. De fabrikant is daartoe niet verplicht op grond van enige overeenkomst. Op grond van de wet kunt u wel de verkoper van het product aanspreken tot kosteloos herstel. Als u zelf sinds aflevering van het voertuig niet betrokken bent geweest bij een ongeval waarna de stuurstang gerepareerd moest worden, is het aannemelijk dat de stuurstang al bij aflevering niet voldeed aan de redelijke verwachtingen die u daarvan mocht hebben. Het zal desalniettemin wel lastig zijn om te voldoen aan de bewijsopdracht.

Voor meer informatie over uw rechten bij non-conformiteit, verwijs ik u graag naar onze website.