Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schurend geluid bij remmen met tweedehands hybride Toyota Auris met BOVAG garantie

Vraag gesteld door op 17 november 2021

Ik heb op 11 juni dit jaar een tweedehands Toyota type Auris hybride gekocht bij de Toyota dealer in het Foreparkt Den Haag. Ik heb vanaf het begin zogezegd een schurende geluid bij het afremmen. De dealer heeft er op mijn verzoek al twee keer naar gekeken, maar zegt dat hij geen schade kan vinden en heeft ook geen steekhoudende verklaring voor dit schurende geluid. Ik kreeg als advies mee om veel kilometers met de auto te rijden en af en toe flink te remmen... Volgens de dealer zou de auto tijdens de verkoopperiode vrij lang hebben stilgestaan...Ik vraag u of deze sensatie tijdens het afremmen kwaad kan? De auto heeft een half jaar Bovag Garantie.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U geeft aan dat uw remmen van uw net aangeschafte tweedehands auto een schurend geluid maken.

Als een auto langer dan twee weken heeft stilgestaan zal er lichte roestvorming op de remschijven ontstaan. Dat is normaal en kan geen kwaad. Deze roest wordt door het remmen vanzelf weg geschuurd. Als de garage heeft gecontroleerd of er geen beschadigingen zijn, of bijvoorbeeld een steentje tussen de remonderdelen, dan is de verwachting inderdaad dat dit vanzelf verdwijnt als er een aantal keren flink met de auto geremd is.

Hoeveel roest mag er zijn?

Dat is lastig aan te duiden, maar het kan uiteindelijk te veel zijn. Hoeveel roest er precies gevormd is hangt af van de vochtigheidsgraad en tijd die de auto heeft stil gestaan. Een gebruikte auto bij een dealer staat soms een paar maanden te koop. Als er dan ook nog weinig proefritten mee gemaakt zijn, dan kan het zijn dat de remschijven te veel zijn aangetast en dat de roest niet weg te remmen is. Dan zullen uiteindelijk de remschijven onder garantie vervangen moeten worden, maar meestal is dat niet nodig. Bij een hybride auto speelt het wel iets meer omdat er bewuster moet worden geremd met het rempedaal, want de auto vertraagd bij het gas loslaten ook al door het systeem dat dan energie gaat terugwinnen. En dan worden de remblokjes niet op de schijven gezet.

Advies

Rijdt nog zeker 1.000 kilometer met de auto waarbij stedelijk verkeer ook aan bod komt. Rem daarbij niet alleen op de motor, maar druk het rempedaal bewust in. Zorg dat u bij aanhoudende klachten ruim voor het verlopen van de garantie weer contact met de dealer opneemt. Wellicht is een verlengde garantie op dit specifieke probleem of onderdeel (remschijven) nog bespreekbaar. Een second opinion bij een andere garage (of dealer) is ook nog een mogelijkheid.

Meer informatie over BOVAG garantie vindt u op de ANWB site.