Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Run-flat banden: wanneer is BMW daarmee begonnen? Ik heb liever een reservewiel

Vraag gesteld door op 26 november 2021

Ik ben van plan over niet al te lange tijd een BMW occasion te kopen. In mijn huidige bww 320i bouwjaar 1996 heb ik een reserve wiel wat ik wel prettig vind. Als ik een bmw occasion ga kopen is hij uiteraard van een jonger bouwjaar. Ik had nu graag geweten vanaf welk bouwjaar doet bmw er geen reservewiel meer bij maar alleen zo een reparatiekit bij waar ik geen liefhebber van ben.

Merk: bmw
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U bent van plan een gebruikte BMW te kopen en vraagt vanaf wanneer BMW's zijn uitgerust met run-fat banden. De eerste 3-serie met af-fabriek run-flat banden was de generatie E90 die in 2005 op de markt kwam. Ook de carrosserievarianten Touring, Coupe en Cabriolet (E91, E92, E93) werden op run-flat banden geleverd.

Daarvóór werden de E87 1-serie (2004) en de Z4 uit 2003 al geleverd zonder reservewiel. Met de runflat banden kan in geval van een lekke band een maximale afstand van 80 kilometer (opgave BMW) en een snelheid van maximaal 80 km per uur worden doorgereden. Uiteindelijk moet de band worden gerepareerd of vervangen, afhankelijk van de toestand van de band en de afstand die ermee is gereden. 

De speciaal gevormde velgen van een run-flat band zijn ook geschikt voor gewone banden zonder de noodloop-eigenschappen. In dat geval zult u dus een reservewiel aan boord moeten hebben (al dan niet een 'thuiskomer' maar altijd met krik en boordgereedschap) om in geval van een lekke band zelfstandig verder te kunnen rijden.