Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Noodzakelijk om de schokdempers achter ook te vervangen?

Vraag gesteld door R. Timmerman op 30 november 2021

Is het een probleem als ik aan de voorzijde twee schokdempers van het merk Koni laat monteren, terwijl ik aan de achteras nog originele schokdempers erop heb zitten? Ik gebruik geen verlagingsveren dus de hoogte van mijn Alfa Romeo blijft hetzelfde.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het een probleem is wanneer u de schokdempers voor vervangt door een ander merk en achter de originele blijven zitten.

Het wordt altijd geadviseerd om schokdempers per set te vervangen, dus beide voor of beide achter. Dit voornamelijk omdat verschil tussen links en rechts direct zorgt voor een instabiel weggedrag. 

Wanneer u er voor kiest om beide dempers voor te vervangen door dempers van een ander merk dan achter dan zult u dit niet direct merken. Wel zult u waarschijnlijk opmerken dat de nieuwe dempers de veerbeweging veel beter zullen afremmen. De kans is daarom groot dat u opmerkt dat ook de dempers achter hun beste tijd gehad hebben. Schokdempers zijn tenslotte een slijtagedeel en deze slijtage gaat heel geleidelijk, u groeit mee met het verouderingsproces. 

Indien u er dan voor kiest om de dempers te vervangen kunt u altijd hetzelfde merk aanschaffen als u op de vooras heeft laten monteren. 

Meer informatie over schokdempers vindt u op onze site.