Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motordefect ouderdom óf fout van garage

Vraag gesteld door op 4 december 2021

Ik heb kort geleden de distributieriem laten vervangen. De auto deed het het van te voren niet meer omdat de riem afgebroken was. De garagehouder zij dat de motor geen schade heeft geleden en dus besloten om de distributieriem te vervangen.

Na ongeveer 1000km probleemloos gereden te hebben kreeg ik problemen met de auto.

Wederom de garage gebeld en die constateerde dat 1 cilinder geen compressie meer geeft conclusie: motorschade.

Mijn vraag is kan dit een fout van de garage zijn geweest dat de distributieriem niet goed afgesteld of gemonteerd is (van tijd af gegaan). Of is het gewoon zoals de garagehouder zegt ouderdom en pech? Kilometerstand is 375.000

Merk: Audi
Type: A4
Bouwjaar: 2005
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 163

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na een gebroken distributieriem werd de motor door de garage tóch als goed bevonden en is er alsnog een nieuwe distributieriem opgegaan. 1000 km later blijkt er toch motorschade te zijn vanwege gebrek aan compressie op één cilinder.

De conclusie of de garage een montagefout valt te verwijten óf toch pech of ouderdom, valt eigenlijk past vast te stellen na onderzoek. Ik weet niet op welk moment de riem destijds is geknapt. Het zou natuurlijk best kunnen dat de gevolgen daarvan in eerste instantie bleken mee te vallen maar zich pas na 1000 km begon te manifesteren. Je verwacht toch eigenlijk wel dat bij een gebroken riem al gauw een klep geraakt wordt. Misschien een verzwakking in een door een zuiger geraakte klep, dat later tóch een defect blijkt te zijn, wanneer de motor weer de nodige arbeid heeft geleverd.

En het tweede moment waarop u ineens problemen opmerkte aan de motor kan ook een belangrijke aanwijzing zijn. Ging dat gepaard met ineens een motorisch bijgeluid, dus een klep die mogelijk geraakt werd door een zuiger, dan zou het verspringen van de riem inderdaad daaraan vooraf gegaan kunnen zijn. En spijtig genoeg een ouderdomsverschijnsel kan ook niet uitgesloten worden. Op afstand is het dus best lastig om een met een heldere verklaring te komen omdat ik de omstandigheden van beide motorische voorvallen niet ken. Die zijn wel belangrijk om zo een bepaalde richting op te kunnen wijzen.

Ik weet niet of de betreffende garage Bovag aangesloten is omdat u daar feitelijk 6 maanden garantie heeft waar in in die zin op kunt terugvallen. Het is dan aan de garage om met een concreet bewijs te komen waaruit blijkt dat men hier geen schuld aan heeft. Dus misschien kunt u de garage sommeren om de conclusie ouderdom en pech technisch maar hard te maken. Zie aanvullend ook ons Stappenplan onderhoud en reparatie.