Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Meer vermogen uit de Twingo

Vraag gesteld door A. de Block op 26 november 2021

Ik wil een koude luchtinlaat installeren op mijn auto. Mijn huidige inlaat is erg slecht vind ik zelf. Het is alleen erg lastig om ergens te vinden hoe dit moet. Niemand is zo gek natuurlijk. De inlaat zit helemaal achter mijn motor en er gaan 2 grote buizen naar toe. 1 komt er vanaf de voorkant van de auto op de radiator en er komt er 1 vanaf mijn motor. Ik denk wel dat ik de inlaat gewoon op de buis van mijn motor kan doen maar ik ben bang dat er dan iets vreselijk mis gaat met mijn motor. Dit is een best wel lastige vraag en ik vind het niet erg als deze niet beantwoord kan worden. Ik doe dit eigenlijk omdat ik graag met mijn auto wat dingen wil veranderden. Ik wil meer PK hebben dus als jullie nog een idee hebben wat ik daar aan kan doen zou het ook top zijn. Ik hoor graag van jullie. 

Merk: Renault
Type: Twingo
Bouwjaar: 2009
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 58

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt meer vermogen uit uw Renault Twingo halen.

Het klopt natuurlijk dat koude lucht meer zuurstof bevat dan warme lucht. Wanneer de prestaties van een verbrandingsmotor geoptimaliseerd moeten worden is voldoende koele lucht hierom een basisvoorwaarde. Echter dit is natuurlijk ook bij de fabrikant bekend en ik denk dat u niet heel veel winst kunt behalen door een aanpassing van de inlaatlucht alleen.

Er zijn wel aanpassingen mogelijk en leverbaar voor uw auto, hiermee komt het bestaande luchtfilterhuis te vervallen. Een voorbeeld is: GREEN kit Renault Twingo 1.2 MPi mc.D7F. Een belangrijke voorwaarde is natuurlijk wel dat dit nieuwe filter gekoelde lucht krijgt en niet alleen maar de warme lucht in de motorruimte.

Wilt u echt meer vermogen uit uw auto halen dan zijn er grotere aanpassingen noodzakelijk. Ik denk dat chiptuning de eerste betaalbare optie is.
Een leuke video ziet u op: Volkswagen Up - Op de rollenbank.