Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Loopvlak-ketting geschikt voor de betreffende bandenmaat

Vraag gesteld door M. Marijnissen op 26 november 2021

Volgens het Ford instructieboek zijn voor dit model met bandenmaat 215/65R16 andere velgen (16" en 5.5 J) plus andere banden (185/75R16) vereist. De sneeuwkettingen dienen een diameter van 10 mm of minder te hebben.
De Ford dealer heeft hier geen nadere informatie over. Het bedrijf waar we de camper hebben gekocht bericht dat geen problemen bekend zijn in het gebruik van sneeuwkettingen en bandenmaat 215/65R16. We willen echter geen risico lopen.

Wat is jullie advies (uitleg)? Is het beter om loopvlak-kettingen te kopen (wel met de bestaande banden 215/65R16)?

Merk: Ford
Type: Transit Custom (Nugget Plus camper)
Bouwjaar: 2021
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 131
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt welke sneeuwketting u het beste kunt aanschaffen op basis van de huidige bandenmaat.

Formeel heeft de handleiding van uw auto het laatste woord. Wanneer daarin vermeld wordt dat een sneeuwketting uitsluitend toegepast kan worden op een specifieke bandenmaat, zal óók een kettingleverancier met zijn vinger daar naar wijzen. Wanneer ik echter in deze Pewag sneeuwkettingen configurator raadpleeg, en uw auto mét de betreffende bandenmaat selecteer, rolt er inderdaad een loopvlak-ketting uit mét overigens de opmerking: ''We geven deze aanbeveling op basis van onze ervaring, let op de gegevens van de voertuigfabrikant!''.

In de omschrijving staat inderdaad dat deze ketting geen ruimte in de wielkasten nodig heeft. Feitelijk is dat ook bittere noodzaak omdat bij de voorgeschreven bandenmaat het loopvlak 3 cm smaller is. In theorie zou u die extra ruimte niet nodig hebben wanneer u voor de betreffende loopvlak-ketting zou kiezen. Maar u begrijpt dat ik u dit, óók namens de kettingleverancier, met enig voorbehoud moet melden. Het is misschien flauw maar de verantwoordelijkheid en de risico's liggen bij u. Maar het mag duidelijk zijn dat het feitelijke bezwaar, dus té weinig ruimte in de wielkasten, niet voor deze ketting geldt en het volgens de leverancier een aanbeveling genoemd wordt op basis van hun ervaring.