Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppelingsplaat versleten Ford Focus bij 79000 km

Vraag gesteld door op 21 november 2021

Betreft Ford focus wagon juni 2016 km- stand 79.000. De garage geeft aan: "De koppelingsplaten zijn zo goed als versleten. Deze moeten in de gaten worden gehouden. Zodra de platen echt beginnen te slippen of als de klant het vervelend begint te vinden dan zal deze vervangen moeten worden". Wat vindt u hiervan? want: 1. al mijn vorige  auto's ingeruild  na twee jaar  rond 80.000km; 2. kan zoiets op zicht of op gevoel van de monteur geconstateerd worden? 3. i s het verantwoord door te blijven rijden tot de volgende grote beurt in maart 2022? (met eventueel een lange rit van 2x 1270 km naar Zuid-Frankrijk? 4. Is er secans opinion mogelijk bij de ANWB? Met vriendelijke groet, E.M. van Beusekom tel 06 55152316

Merk: Ford
Type: Focus Wagon
Bouwjaar: 2016
Brandstof: benzine
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Volgens de garage is de koppelingsplaat zo goed als versleten en u heeft daar een viertal vragen over.

Bij deze tellerstand is dat rijkelijk vroeg. Je verwacht dat eerder vanaf zo'n 150.000 km of mogelijk zelfs veel later, afhankelijk van rijstijl en rijomstandigheden. Dus gezien ook de ervaring met uw vorige auto's beschouw ik dit wel als redelijk buitensporig.

Nu is het redelijk bekend dat o.a. bij de Ford Focus koppeling gerelateerde problemen kunnen voorkomen waar ook een terugroep actie voor bestaat. Hieronder een afschrift uit het Terugroepregister van de RDW:

Misschien dat u op basis van het bovenstaande uw dealer eens moet bevragen of dit ook voor uw auto van toepassing kan zijn.

De monteur kan de overmatige slijtage zo niet visueel vast stellen. Dan moet de versnellingsbak eerst gedemonteerd worden. Maar mogelijk merkt hij het aan het aangrijpingspunt van de koppeling. En wanneer zijn conclusie is dat de koppeling zo goed als versleten is, dan is een lange en intensieve rit naar Zuid-Frankrijk geen aanbeveling. De kans dat u juist daar tegen panne aanloopt valt redelijk te verwachten en juist dan onwenselijk. Wanneer vervanging tóch onvermijdelijk is, dan beter voordat u zo'n stevige rit gaat maken. Wellicht kan dat wachten tot aan maart maar wel voordat u naar Frankrijk gaat.

Helaas zijn er geen ANWB keuringsstations meer actief voor een second opinion. U zou wel langs een andere dealer of universele garage kunnen gaan. Een proefrit zou al snel helderheid moeten kunnen verschaffen in hoeverre het einde van deze koppeling nabij is.