Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Klapperend bijgeluid Suzuki Wagon R.

Vraag gesteld door op 19 november 2021

Ik heb een Suzuki Wagon season uit 2002. Sinds een paar maanden maakt hij een klapperend geluid onder de auto na ongeveer 30 km rijden. Al door 2 garages bekeken, op de brug, rem voor vernieuwd omdat remblok schuin was afgesleten. Op de rollerbank gestaan, alles bekeken.

Het geluid klinkt alsof er iets klappert door de wind. Het is alleen als ik op de snelweg rijd, dan rijd ik altijd 100km per uur. De auto is verder goed onderhouden, 170000km. dus bij 70km wegen hoor ik het niet. Weet u het?

Merk: Suzuki
Type: Wagon
Bouwjaar: 2002
Brandstof: benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een bijgeluid maar ondanks de inzet van twee garages is de diagnose nog altijd niet bekend.

Op afstand een specifiek bijgeluid beoordelen is altijd erg lastig. Zeker wanneer meerdere garages al een poging hebben gedaan maar niks hebben kunnen vinden. Meedenken kan natuurlijk altijd. Dan gaat mijn eerste vermoeden richting het uitlaatgedeelte. Misschien dat het binnenwerk van een uitlaatdemper of katalysator los ligt en eenmaal warm begint te klapperen.

Het bijgeluid kan ook afkomstig zou kunnen vanuit de aandrijflijn. Dus een bijgeluid van één van de homokineten (aandrijfkoppeling) die na een aantal kilometers hoorbaar begint te worden. Dit onderdeel zou u vooral ook moeten horen wanneer u scherpe bochten rijdt.

U zou ook eens kunnen proberen de koppeling in te trappen op het moment dat het geluid hoorbaar is. Wanneer het geluid dan verdwijnt zou ook richting de versnellingsbak gedacht kunnen worden.

Maar ik benadruk dat dit misschien een lastig zoekplaatje is. De veiligheid lijkt gelukkig niet in het geding omdat de betreffende garages dan wel iets hadden gevonden. Maar zo op afstand zijn dit mijn gedachten. Misschien dat u dit bij gelegenheid nog eens kunt aandragen bij de garage.