Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kilometerteller en snelheidsmeter werken niet meer na nieuwe dynamo

Vraag gesteld door D. Hartkamp op 26 november 2021

Afgelopen zomer hadden we pech met onze VW T4 camper. Het acculampje ging branden en het probleem zat in een brandstoflekkage op de dynamo. Bij de officiele VW dealer de dynamo laten vervangen echter direct bij het wegrijden bleken de snelheidsmeter, dagteller en totaalteller niet meer te werken. Dit aangegeven aldaar echter zonder bevredigende uitkomst. De houding was dat dit probleem al zou kunnen bestaan bij het inleveren. Daar was absoluut geen sprake van. In overleg en na advies met een specialist in Nederland hebben wij onze weg vervolgd met een Garmin Drive 5 waarop de snelheid is af te lezen. Maar het zure gevoel bleef dat dit wel heel, heel, heel erg toevallig was.

Misschien dat u mij kunt helpen om duidelijkheid te krijgen in hoeverre er een fout gemaakt kan zijn bij het vervangen van de dynamo met bovenstaand als nieuwe technische storing als gevolg.

Merk: VW
Type: T4 camper California
Bouwjaar: 1992
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: ?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Direct na het vervangen van de dynamo constateert u een weigerende snelheidsmeter en kilometerteller. U vraagt of de garage een fout gemaakt heeft.

Allereerst moet de oorzaak gevonden worden voor dit defect alvorens er een link zou kunnen zijn met de uitgevoerde reparatie. En eerlijk gezegd zie ik het verband niet. De snelheidsmeter en de kilometerteller wordt aangedreven middels een kabel waar je in de regel vanaf blijft bij het vervangen van de dynamo.

Het zou in theorie best kunnen dat tijdens het sleutelwerk deze kabel is losgeschoten of i.d. maar je hebt toch eerst de aard van het defect nodig om daaruit op te kunnen maken of het verwijtbaar is of puur toeval. Maar ik benadruk dat bij uw auto de dynamo en km teller/snelheidsmeter niet direct verband met elkaar hebben en ik de garage het voordeel van de twijfel geef. Ik denk toch echt dat het een nieuw defect is.