Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Katalysator defect van 1 jaar geleden gekochte occasion

Vraag gesteld door op 29 november 2021

Wij hebben een jaar geleden een Ford grand c max uit 2016 gekocht. Nu ging het motorlampje branden en blijkt bij de Ford dealer de katalysator kapot te zijn. Is het redelijk om hiermee naar de verkopende garage te gaan omdat de half haar BOVAG garantie voorbij is.

Merk: Ford
Type: Grand c max
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De BOVAG-garantie is een jaar na dato ruim verlopen en u vraagt zich af of u bij de verkoper nog hiervoor kunt aankloppen.

Volgens de wet heb je recht op een deugdelijk product. Dat is een product dat geschikt is voor normaal gebruik. Dit wordt ook wel 'wettelijke garantie' genoemd of in uw geval BOVAG garantie van een half jaar. Kun je aantonen dat het product niet de eigenschappen heeft die je op grond van de overeenkomst mocht verwachten, dan kun je van de verkoper herstel of vervanging van het product eisen.

De bewijslast ligt bij de verkoper als het product binnen 6 maanden na aflevering een gebrek vertoont. De wet gaat er dan vanuit dat het gebrek al bij aankoop aanwezig was. Als de verkoper vindt dat het product niet gebrekkig is, moet hij dat bewijzen. Deze regel geldt alleen als je als particulier koopt van een professionele verkoper.

De bewijslast ligt bij de koper als het gebrek pas 6 maanden of later na de aankoop naar voren komt. Je moet dan bewijzen dat het product niet voldoet aan de verwachtingen die je op grond van de overeenkomst mocht hebben. En dat het gebrek er al was ten tijde van de koop. Als de verkoper vervolgens aantoont dat het gebrek is veroorzaakt door verkeerd gebruik, dan moet je tegenbewijs leveren.

U begrijpt dat op basis van het bovenstaande het geen haalbare kaart is de verkoper hiervoor aansprakelijk te stellen. Misschien dat wanneer het een Ford dealer betreft, hij voor u een poging kan wagen om via de importeur te informeren naar een coulance regeling. Maar de verwachting is eerlijk gezegd niet hoog gespannen. Maar niet geschoten is altijd mis!