Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ibiza start slecht

Vraag gesteld door op 14 november 2021

Ik heb een Seat ibiza uit 2007 1.9 TDI. Bij koude motor start de auto perfect en bij warme motor start hij slecht. Heb de auto uitgelezen en geeft melding 'nokkenassensor' aan. Zou het daarmee iets te maken hebben?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw auto start slecht bij een warme motor en u vraagt zich af of de nokkenassensor de oorzaak hiervan is.

Uw vraag is helaas niet zo eenvoudig te beantwoorden als het lijkt. De storing kan inderdaad veroorzaakt worden door een verkeerd signaal van de nokkenassensor. Dit wil echter niet zeggen dat deze sensor niet juist is, de sensor kan ook om een andere reden een verkeerd signaal doorgeven.

Diagnose

Ik zou u echt adviseren om een diagnose te laten stellen door een automonteur. Hiervoor bent u niet aangewezen op de dealer maar een goede garage moet dit ook kunnen. Er zijn meerdere mogelijkheden waarom de sensor niet het juiste signaal af geeft; de voeding van de sensor kan niet juist zijn, er kan iets mis zijn met de bedrading tussen sensor en motorregeleenheid, de sensor kan vervuild zijn of defect maar het kan ook dat de nokkenastiming niet klopt en de sensor hierdoor een onjuist signaal geeft.

Reparatie

Wanneer een diagnose gesteld is kan de garage u vast ook vertellen of dit de oorzaak is van het slechte starten bij een warme motor, en wat vervolgens de juiste reparatie methode zal zijn.