Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Draad in carter beschadigd

Vraag gesteld door F. van Stryen op 14 november 2021

Mijn auto is vandaag voor grootonderhoud naar de garage. Ik krijg een telefoontje met de mededeling dat het schroefdraad van het oliecarter versleten is: de aftapplug past niet meer. Er moet een nieuw carter worden aangeschaft. Kosten € 545,-- ex montage. De auto, van juni 2016, is in dec. 2017 bij de dealer gekocht bij een kmstand van 35911. In dit jaar is waarschijnlijk 2x de olie ververst. Daarna jaarlijks in 2018,2019 en 2020. Is het gebruikelijk dat na 5x olie verversen het schroefdraad van het carter versleten is?

Merk: Toyota
Type: Avensis Touring Sport 1.6 D-4D-F Lease Pro
Bouwjaar: 9.06.2016
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 82,00 kW
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Op zich is het verschijnsel niet helemaal vreemd maar na zo'n 5 maal de- en montage van de carterstop is dat wel buitensporig snel. Ik sluit niet uit dat mogelijk één van de laatste keren de carterstop er scheef ingedraaid is óf vermoedelijk eerder met veel te veel kracht is vastgezet. Een normaal slijtage verschijnsel is dit niet na 5 keer frisse olie.

In de meest voorkomende gevallen valt het nog te relateren aan een lange gebruiksduur van de auto en véél verversbeurten waardoor soms het inwendige draad versleten blijkt. Dat is dan pure overmacht omdat je het toch niet aannemelijk kunt maken dat iemand onvakkundig heeft gehandeld. Maar in uw geval krijgt de garage niet het voordeel van de twijfel. Alleen is de vraag of dit nú is ontstaan of bij de vorige beurt. Maar alle reden om de verantwoordelijk garage hierover aan te spreken. Hij zou toch schoorvoetend moeten toegeven dat het niet gebruikelijk is dat na 5 keer verversen het draad van het carter meekomt. Overigens zijn er ook reparatiesets om de plug er weer in te krijgen. Dat is een stuk minder kostbaar mits dit natuurlijk nog mogelijk is.