Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Cuppende banden Ford Kuga 2011

Vraag gesteld door E. de Korte op 24 november 2021

Mijn Ford Kuga, bouwjaar 2011 heeft last van cuppende achterbanden.

Merk: ford
Type: kuga
Bouwjaar: 2011
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 136


Merk: ford
Type: kuga
Bouwjaar: 2011
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 136

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De banden van uw Ford Kuga zijn gecupt. Cuppen is een onregelmatige vorm van slijtage die helaas vrij vaak voorkomt. Deze vorm van slijtage wordt ook wel zaagtand slijtage genoemd. Als je met je hand over het loopvlak gaat tegen de draairichting in, dan is het slijtagepatroon voelbaar, als een zaagtand.

Deze vorm van slijtage ontstaat doordat de profielblokken bij iedere omwenteling een beetje slippen bij het loskomen van het wegdek. Dit slippen zorgt voor materiaalverlies (slijtage) aan de achterzijde van ieder profielblok, want dat komt steeds als laatste los van het wegdek. Het treedt vooral op bij de niet-aangedreven achterwielen omdat daar nauwelijks andere slijtage bevorderende krachten op werken. Het gevolg is sterk toegenomen bandengeluid.

Onze ervaring is dat het vooral voorkomt bij banden met veel open profielblokken. Bij sportievere banden, die vaak meer gesloten profielblokken hebben, zou het fenomeen zich minder snel voordoen. Verder komt het vooral voor bij de buitenste schouderblokken. Het slippen wordt erger als er weinig druk op de profielblokken staat. Een juiste bandenspanning is dus van belang net als de goede wielstanden. Bij een wiel dat in het verticale vlak iets gekanteld staat (negatieve wielvlucht) is de druk op de profielblokken aan de buitenzijde lager.

Tips om het te voorkomen zijn correcte instelling en bewaking van de bandenspanning en wielstanden én een tijdig (na ca. 5.000 tot 8.000 km) voor- achter wisselen van de banden. Als de zaagtandslijtage zich al vergaand gevormd heeft is er weinig meer tegen te doen.

De enige oplossing op dit moment is dus inderdaad nieuwe (andere) banden en we adviseren uitlijnen om de wielstanden te controleren.