Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijgeluid bij remmen VW T4

Vraag gesteld door A. Verjaal op 14 november 2021

Soms, met enige regelmaat, voel en hoor ik een sterke bonk tijdens het remmen kort voor stilstand. Het bonken is repeterend met snelheid gerelateerde intervallen. Zowel voor als na de Apk+grootonderhoud op 27/10/21 waarbij de remblokken achter zijn vervangen, treedt dit op.

Alle onderhoud en reparaties worden uitgevoerd door Campercentrum Nederland in Amersfoort.
Wat is een mogelijke oorzaak? De garage kan op deze klacht niet gericht ingrijpen.

Merk: VW T4
Type: California "free style"
Bouwjaar: 2003
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 100 pk/75 kw

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Zoals u het verschijnsel omschrijft lijkt de noodzakelijke aandacht zich te richten op de remmen. Wellicht is het bonken weg wanneer u de voet van de rempedaal haalt, en dan lijkt me het ook heel aannemelijk wanneer we het in die richting zoeken. Dan nóg blijft het moeilijk op afstand met een zekere en heldere diagnose te komen. Uw garage tast kennelijk ook in het duister, ondanks de mogelijkheid het verschijnsel ook daadwerkelijk te kunnen onderzoeken. Maar op afstand meedenken kan altijd.

Het bonkende repeterende geluid is dus gerelateerd aan de wielomwentelingen en de frequentie daarvan. Kennelijk niet altijd. Misschien is het weer nog van invloed óf dat de remmen misschien nog koud of juist warm zijn. Mijn vermoeden gaat in eerste instantie naar de remschijven. Niet zozeer dat er één of meerdere krom zijn maar wel een oneffenheid in of op het werkzame deel van de remschijf.

Ik begrijp dat het een camper betreft die mogelijk weleens een tijdje werkeloos ergens gestald wordt óf is geweest in het verleden. Dan komt het voor dat op de plek waar de remblok licht contact maakt met de remschijf, er een zekere aantasting van de remschijf ontstaat. Vaak is dat ook te herkennen aan de duidelijke contouren van die remblok. Tijdens een remactie kan die afdruk bij elke omwenteling voor een afwijkend wrijvingsmoment zorgen en een zeker bijgeluid opleveren. Misschien dat u een indicatie heeft of het bijgeluid afkomstig is van de voor- af achteras. Dat zou helpen om het te traceren. Maar na bestudering van de remschijven zou uw garage misschien een nogal opvallende afdruk van een remblok kunnen tegenkomen met dát als mogelijke oorzaak. Dan is het bijgeluid verder onschuldig maar indien wél hinderlijk, dan is een setje nieuwe remschijven de oplossing.