Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden via internet mindere kwaliteit?

Vraag gesteld door op 23 november 2021

Mijn garagehouder zegt dat banden die je via internet koopt, slechter van kwaliteit zijn dan de banden die de fabrikant verkoopt aan vakgarages. Het schijnt dat deze slechtere kwaliteit banden verkocht worden aan internet firmas voor een lagere prijs. Klopt dat?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of banden die u online koopt een andere kwaliteit hebben dan banden via de garage of de bandenwinkel.

We hebben deze bewering nog niet eerder gehoord en vinden het zeer onwaarschijnlijk. Zeker bij de gerenommeerde (premium) merken is er maar één productielijn en een strenge eindcontrole. Hier wordt geen onderscheid gemaakt wie welke band geleverd krijgt. De grote internet leveranciers hebben juist een enorme omloopsnelheid waardoor er bijna altijd hele nieuwe / verse (productiedatum) geleverd wordt. U kunt zelf altijd de productiedatum controleren, deze wordt weergegeven bij de DOT codering. Veel meer over deze code kunt u vinden via: De productiedatum van autobanden - wat is DOT? » Oponeo.nl.

Ik begrijp ergens wel waarom de garagehouder voorzichtig is. Indien u zelf met onderdelen (in dit geval banden) naar de garage komt en deze worden gemonteerd maar ergens voldoet de reparatie niet aan de wens; ligt dit dan aan het onderdeel of aan de montage? Dat is een lastige discussie die wordt voorkomen wanneer de garage zelf de onderdelen levert, hij maakt bovendien winst op de verkoop.