Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Alternatieve winterbandenmaat voor Audi Q2

Vraag gesteld door op 28 november 2021

Sinds kort zijn wij in het bezit van een Audi Q2 toelating 25-09-2020. Volgens opgave passen voor winter banden 205/60/16. Wij zijn nog in het bezit van goede banden met de maat 205/55/16. Vraag: Kunnen wij deze banden met de nog aan te schaffen juiste velg onder onze auto monteren.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent nog in het bezit van een set winterbanden met de maat 205/55/16 en u vraagt of deze te vervangen zijn voor de voorgeschreven maat 205/60/16.

Deze andere maat kan moeiteloos om een set aan te kopen velgen die specifiek ook geschikt zijn voor uw Audi Q2. Het is echter wel zo dat het onderlinge verschil in afrolomtrek (55-serie is de hoogte/breedte verhouding in procenten) tussen de ene bandenmaat en de andere net te groot is. Wanneer je een andere maatvoering monteert is het wel de bedoeling dat de afrolomtrek nagenoeg gelijk blijft aan wat oorspronkelijk gemonteerd is.

Dat heeft o.a. te maken met de snelheidsmeter en kilometerteller die voor z'n nauwkeurigheid wel afhankelijk is van de afrolomtrek van een band. Wanneer dat vervolgens méér of minder wordt, zal de kilometer- en snelheidsaanduiding afwijken van wat de autofabrikant bedacht heeft. De nog beschikbare winterbanden zijn ruim twee centimeter lager en dat resulteert in een verschil in de afrolomtrek van ruim -3%.

Dat is wat ons betreft té ver buiten de marge met om die reden een negatief advies. De afwijkende afrolomtrek kan immers ook een negatief effect hebben op de ADAS systemen (rijhulpsystemen) zoals adaptieve cruisecontrol of automatisch inparkeren. Vandaar het advies bij voorkeur de bandenspecificatie te handhaven zoals opgegeven door de autofabrikant. En dat is helaas een andere maatvoering dan de nog beschikbare winterbanden.