Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All-seasonbanden geschikt voor de wintersport?

Vraag gesteld door op 21 november 2021

Mijn Dealer raadt mij All weather banden aan, maar zijn die ook geschikt voor Duitsland / Oostenrijk voor een wintersport vakantie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw garage adviseert voor de wintersport all-seasonbanden. U vraagt of dat wel een passend advies is.

Ten opzichte van echte zomer- of winterbanden, hebben all-seasonbanden duidelijke tekortkomingen of zwaktes op tenminste één hoofdonderdeel. Tegelijkertijd is het wel zo dat je met deze banden veel veiliger onderweg bent dan wanneer je ervoor zou kiezen het hele jaar door met zomer- óf juist met winterbanden te rijden. We raden deze banden dus niet af, maar we adviseren ze alleen omdat het hele jaar door op zomerbanden (of winterbanden) een nog slechter alternatief is.

Wettelijk worden banden met de aanduiding M+S (of M&S, M/S, M-S etc.) als winterband beschouwd. De ANWB adviseert banden te gebruiken waarop zowel de aanduiding M+S als een sneeuwvloksymbool wordt aangegeven, zoals meestal ook vermeld op all-seasonbanden. Dus een all-seasonband met een dergelijke aanduiding voldoet dan aan de regelgeving dat de banden geschikt moeten zijn voor winterse omstandigheden zoals sneeuw en ijzel, waar een dergelijke verplichting geldt. Overigens met wel het advies wat betreft Oostenrijk niet met dergelijke banden te rijden met minder dan 4 mm profiel. Anders interpreteert Oostenrijk dat als een zomerband. In Duitsland is minimaal 4 mm slechts een advies.

Maar ik wil benadrukken dat ten opzichte van winterbanden all-seasonbanden duidelijke tekortkomingen laten zien, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all-seasonbanden. Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. All-seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport. Maar wanneer uw garage de beste band zou moeten adviseren voor de wintersport, dan zijn dat overduidelijk winterbanden.

Zie ook onze verhelderende video over zomerbanden, winterbanden en all-seasonbanden.