Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu leeg door rijden op snelweg?

Vraag gesteld door G. Jansen op 21 november 2021

Met mijn megane, vorige week maandag geleverd door garage (van aug 2020 en 11.000 op de teller), afgelopen vrijdag naar utrecht geweest en zaterdag een ritje van 12 km gehad. Deze orgen melding dat accu zwak is en motor gestart moet worden.
Garage reageert: lange afstand op snelweg kan deze melding veroorzaken. Accu wordt opgeladen als auto remt (tis geen hybride, wel een automaat).
Wat is uw mening hierover?

Merk: Renault
Type: Megane
Bouwjaar: 2020
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 140

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw jong gebruikte Renault Mégane is vorige week afgeleverd. De boordcomputer constateert dat de startaccu bijna ontladen is. Uw garage zegt dat de accu leegraakt als u langere afstanden rijdt op de snelweg.

Die verklaring ben ik nog niet eerder tegengekomen en al helemaal niet van een garage. Het klopt wel dat de accu éxtra bijgeladen wordt tijdens uitrollen of afremmen, maar juist op lange afstanden laadt de accu ook goed op. De uitleg van de garage is ook anders dan in het instructieboekje van de auto staat:

"De capaciteit van uw accu kan verminderen, vooral als u uw auto gebruikt:

- voor korte ritten;

- in stadsverkeer;

- als de temperatuur daalt;

- bij langdurig gebruik van stroomverbruikers (radio enz.) bij stilstaande auto."
 

De garage zou de accu nog eens kunnen doormeten. Als blijkt dat de accu niet goed meer is mag u onder garantie een nieuwe accu verwachten.