Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Abs storing door andere banden?

Vraag gesteld door op 19 november 2021

Zomerbanden 165/65 R14 moeten vervangen worden. Gebruikte all season banden 165/60 R14 beschikbaar. Garage heeft het over verschil in snelheid= logisch, maar ook over niet werken van het ABS systeem. Die meet toch het verschil in grip van ALLE 4 de banden en past daarop de remdruk op het "slippende "wiel aan? Dan maakt die 0,5cm in wanghoogte toch niets uit, zijn toch  alle 4 gelijk? Ben benieuwd naar jullie uitleg hier over.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of een andere bandenmaat kan zorgen voor storing in het ABS systeem.

De alternatieve banden zijn iets kleiner, de diameter neemt 2.98% af. Hierdoor zal de snelheidsmeter niet de juiste snelheid weergeven, dat had de garage u al verteld. Het ABS systeem kijkt naar een verschil tussen de verschillende wielen tijdens het rijden. Wanneer er op alle wielen banden gemonteerd worden met eenzelfde bandenmaat veroorzaakt dit dus geen storing in het ABS systeem. Dus voor het ABS systeem maakt het niet uit dat deze banden met een afwijkende maat gemonteerd worden.

Ik zou u wel adviseren om te kijken of de maat 165/60R14 ook door de fabrikant van de auto voorgeschreven is. Indien deze niet voorkomt kan de afwijking wel zorgen voor verstoring van de balans in het onderstel, dus een minder goed weggedrag. Hierdoor zal het ABS wellicht vaker moet ingrijpen.