Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zelf accu vervangen?

Vraag gesteld door op 31 oktober 2021

De garage gaf door dat een accu vervangen ongeveer 350 euro zou kosten.
Nu ben ik best wel handig, en volgens mij kost een goede accu voor mijn volvo rond de 150 euro.

Toen ik dat doorgaf zei hij dat alles opnieuw geprogrammeerd moest worden.
volgens de volvo handleiding staat hier niets over programmeren.
wat is de waarheid? want als ik straks met een lege accu langs de weg kom te staan en jullie komen met een andere accu moet ik dan alsnog naar de garage?

Merk: volvo V60
Type: V60 D6 hybryd
Bouwjaar: 2015
Brandstof: diesel
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het nodig is om de accu door de garage te laten vervangen of dat dit ook zelf kan.

In uw auto is een accu van type AGM gemonteerd. Dat is wel iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van een vervangende accu.

Er zijn bepaalde elektronische handelingen die uitgevoerd dienen te worden na het vervangen van de accu. Het accumanagement weet dat de huidige accu oud is en past hierop de laadstrategie aan. Wanneer de garage een nieuwe accu monteert wordt dit ingesteld in het accumanagement met als gevolg dat ook de nieuwe accu weer optimaal benut wordt. Een nieuwe accu heeft tenslotte een grotere opslagcapaciteit dan een die al vele laadcycli heeft meegemaakt. Ook wanneer de Wegenwacht zou komen kan zijn tester hoogst waarschijnlijk het accumanagement juist instellen.

Wanneer de accu wel vervangen wordt en de instellingen niet worden gewijzigd is dit ook geen ramp indien de auto vaak gebruikt wordt. Dan zal de computer aan de hand van de adaptiewaarden in de loop van de tijd toch gebruik maken van het volledige vermogen van de accu. Het is wel mogelijk dat de eerste dagen onderdelen en automatisch start-stop niet optimaal werken.