Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden met een lagere snelheidscodering

Vraag gesteld door op 1 november 2021

Op mijn auto zitten op dit moment 225/45/17/91/Y zomerbanden en ik wil graag winterbanden aanschaffen. Nu lees ik op internet dat wordt aangeraden om minimaal de snelheidsindex van je huidige (oude) banden aan te houden. Alleen zijn er (bijna) geen winterbanden met snelheidsindex Y en is de topsnelheid van de auto maar 218 km/u. Kan ik voor de winterbanden gewoon naar snelheidsindex V toe?

Merk: VOLKSWAGEN
Type: GOLF VARIANT 1.4TSI 110KW BUSINESS EDITION R CONNE
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Een V snelheidscodering is géén probleem en is ook ruim voldoende toereikend gezien de maximum snelheid van uw VW. Maar ik kijk vooral ook met een schuin oog naar Duitsland die erg strikt is in het handhaven van de voorgeschreven bandenspecificaties, zoals ook in het Duitse kenteken opgenomen. Misschien zijn de Duitse regels ook voor u van toepassing voor bijvoorbeeld wintersport gerelateerde activiteiten.

Uw auto is van 2015 en geldt de Duitse regel dat de snelheidsindex vereist voor de banden gebaseerd moet zijn op de werkelijke maximumsnelheid van het voertuig. Met een volgens de specificaties van uw auto topsnelheid van 218 km/u kunt u dus volstaan met V (240km/h) banden. U kunt dus gerust kiezen voor een V winterband en heeft zélfs een strenge Duitse agent bij een gemonteerde V band geen reden u te verbaliseren.