Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden los of op extra set velgen

Vraag gesteld door M. Crena De Jongh op 4 november 2021

Ik wil winterbanden aanschaffen. Is het beter die op de bestaande lichtmetalenvelgen te laten monteren? Of is het verstandiger nieuwe velgen er bij aan te schaffen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het is slimmer om voor de winterbanden een extra set velgen aan te schaffen. Zo heeft u complete wielsets waardoor het wisselen van zomer naar winter en andersom minder bewerkelijk is en daardoor goedkoper dan elke keer alleen de banden om te wisselen. Dat is een stuk arbeidsintensiever.

Bovendien betreft de keuze voor een winterband vaak ook een andere maatvoering. Dus een kleinere en smaller band om méér grip bij winters weer uit deze band te halen. En soms ben je aan een andere maat gebonden om daar ook een sneeuwketting omheen te krijgen. Bepaalde maatvoeringen worden door de autofabrikant daarvoor uitgesloten. Mocht dat ook voor u noodzakelijk kunnen zijn, check de handleiding van uw auto omtrent het gebruik van sneeuwkettingen i.c.m. bandenmaten. En kiest u voor een set ogenschijnlijk saaie zwarte stalen velgen, hoeft u ook niet ongerust te zijn over het onderhoud daarvan. Voor lichtmetaal heeft strooizout best een behoorlijke aantastende werking en wordt je als berijder ook geacht dit regelmatig met spuit of spons schoon te houden. Een simpele stalen velg vraagt die aandacht niet.

Dus de voorkeur gaat uit naar een extra set velgen met de bovenstaande motivatie.