Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden voor Zweden

Vraag gesteld door D. Janssen op 4 november 2021

Wij hebben banden met het mountainpike met sneeuwvlok en m+ s zijn die geschikt voor Zweden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Winterbanden in Zweden

  • Verplicht in winterperiode  bij winterse omstandigheden - Het gebruik van winterbanden (met of zonder spijkers) is verplicht van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's.
  • Met winterse omstandigheden wordt bedoeld: sneeuw of ijs op de weg of een nat wegdek in combinatie met temperaturen rond of onder nul graden.

Winterbanden moeten zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF) of de aanduiding M+S, maar in het laatste geval moeten de banden wel speciaal zijn ontworpen voor winterse omstandigheden (zo worden vierseizoenenbanden met de aanduiding M+S niet gezien als winterbanden). Na 30 november 2024 gelden in Zweden alleen winterbanden met een sneeuwvloksymbool als winterbanden. De ANWB adviseert banden te gebruiken waarop het sneeuwvloksymbool wordt aangegeven.

Feitelijk heeft u ook die banden met dit gewenste symbool en zijn deze banden om die reden dan ook geschikt. Maar desondanks kunnen het óók all seasonbanden en niet per se winterbanden.Ten opzichte van winterbanden vertonen all seasonbanden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all seasonbanden.

Zie aanvullend onze pagina Winterbanden en sneeuwkettingen in Zweden.