Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden

Vraag gesteld door op 31 oktober 2021

Welke winterbanden zijn het beste voor mijn Tesla model3?

Merk: Tesla
Type: Model3
Bouwjaar: 2021
Brandstof: Elektrisch
 

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U vraagt welke winterbanden wij voor uw Tesla model 3 zouden aanraden.

Bij de Tesla model 3 komen wel merkspecifieke banden voor, maar vooral zomerbanden. Merkspecifieke banden zijn banden die op verzoek van de autofabrikant door de bandenfabrikant speciaal voor de auto worden ontwikkeld of aangepast. Bij elektrische auto's als de Tesla zien we dan wel eens dat er 'silent technologie' wordt toegevoegd, om het afrolgeluid in de auto te minimaliseren. Verder zien we bij EV's vaak dat er met merkspecifieke banden gestuurd wordt op minimale rolweerstand (langere actieradius). Merkspecifieke banden voor Tesla zijn vaak voorzien van een T (met nog een cijfer) als markering.

Het is niet noodzakelijk te kiezen voor merkspecifieke banden. Belangrijk is dat de loadindex (het draagvermogen) en de speedindex (de maximale toelaatbare snelheid) juist zijn. De Tesla model 3 wordt geleverd op 235/45 R18 98W banden of op 235/40 R19 96W. Sommige Performance uitvoeringen hebben nog 20" velgen maar die bandenmaat is zeer, zeer duur als winterband, dan is het waarschijnlijk voordeliger een set andere velgen in 18" of 19" te kopen voor de winterbanden.

De W snelheidscode voor winterbanden is niet noodzakelijk, u kunt volstaan met een V (tot 240 km/h). Voor de bandenmaat 235/45 R 98V zouden we dan Michelin Pilot Alpin 5 of Pirelli Winter Sottozero 3 aanraden. De Pirelli band is wel leverbaar met Silent technologie, de Michelin niet. In uw bandenmaat hebben we niet eerder winterbanden getest. Gebaseerd op test in andere bandenmaten kunt u van de Michelin zeer goede prestaties op droog, nat, sneeuw en een zeer goede slijtvastheid verwachten. De prestaties van de Pirelli waren in onze tests ook goed tot ruim voldoende maar van iets lager niveau op droog, op sneeuw en op slijtvastheid.

Laatste tips; als u kiest voor andere velgen let er op dat het draagvermogen van de velgen ook bij de Tesla model 3 moet passen (en dus wat hoger ligt dan van conventionele auto's). Verder is het juiste aanhaalmoment van de wielbouten ook wat hoger dan van conventionele auto's, niet alleen vanwege de hogere massa maar ook vanwege het extreem hoge koppel en de bijbehorende prestaties. Het extra hoge aanhaalmoment geldt ook voor de bouten van de standaard wielen.