Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wel of geen runflat banden op BMW X2?

Vraag gesteld door op 21 oktober 2021

Ik ben in bezit van een BMW X2 (M) met runflatbanden 225/45/19. Ik wil deze laten vervangen door all season banden van Michelin, niet zijnde runflatbanden. Volgens de deskundige van BMW kan dit niet, omdat het de wegligging niet ten goede komt. Is dit een verkooppraatje van BMW.  Is dit waar of niet waar.
PS mijn huidige banden zijn niet voorzien van een stermarkering. Auto wel bij BMW dealer gekocht.

Merk: Bmw
Type: X2
Bouwjaar: 2019
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 142

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U wilt voor het winterseizoen winterbanden aanschaffen voor uw BMW X2. Uw dealer geeft een beter geen ''gewone'' banden te monteren en het bij voorkeur te houden bij runflats.

BMW gebruikt, voor auto's die geleverd zijn op Run Flat banden, vaak "merkspecifieke" banden. Merkspecifieke banden zijn vaak speciale uitvoeringen die op bestelling van de autofabrikant gemaakt worden door een bandenfabrikant voor de 1e montage. Zo kan een autofabrikant bepaalde eigenschappen die hij wenst van een band iets laten uitlichten (bijvoorbeeld zuiniger). Maar daarnaast kan hij hiermee een verdergaande afstemming tussen auto en band bereiken. Dus in zekere zin klopt de motivatie van de dealer wel dat de hele afstemming van het onderstel op basis is van de toch wat stijvere en minder comfortabele Run Flat band.

Nu is de ene gebruiker de andere niet en zou u om de door u genoemde redenen ook juist een voordeel kunnen hebben aan een set ''gewone'' winterbanden. Met name wat comfort betreft gaat u mogelijk best een verschil merken. Maar voor de echte rijpuristen die graag het rijgedrag in optima forma wil benutten, is het misschien toch belangrijk het huwelijk tussen auto en band in stand te houden. Maar wanneer u meer waarde hecht aan de gunstigere prijs en meer comfort is er geen bezwaar voor gewone winterbanden te kiezen. Omdat deze banden geen lekrij-eigenschappen hebben zult u daar een alternatief voor moeten vinden in de vorm van een reparatieset of noodreservewiel inclusief krik en boordgereedschap.