Naar artikel

Waarom geheimzinnig over herkomst nieuwe auto

Vraag gesteld door P. Kreijen op 6 november 2021

Waarom lijkt het een geheim waar een auto is gefabriceerd. Misschien denkt iemand een echte Duitse auto te kopen en weet niet dat die misschien wel in Korea is gefabriceerd. Lijkt op zwendel.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Verreweg de meeste auto's worden in China geproduceerd, zo'n 25 miljoen op jaarbasis, terwijl de VS en Japan niet verder komen dan ongeveer 10 miljoen. Duitsland staat op een verdienstelijke 4e plaats maar hoeft een Duitse auto in een Nederlandse showroom niet per definitie bij onze oosterburen gebouwd te zijn.

Het is inderdaad waar dat de brochure meestal niet openlijk de herkomst van de betreffende auto laat zien. Maar assemblage elders is natuurlijk al vele decennia aan de gang. U noemt BMW als voorbeeld maar het Koreaanse Hyundai bouwt zo'n 3 miljoen auto's in Tsjechië, en heeft Toyota daar recent ook de fabriek overgenomen waar al vanaf 2005 in enorme aantallen, de nagenoeg identieke drieling Toyota Aygo en de aanverwante modellen van Peugeot en Citroën gebouwd worden. En de BMW groep heeft zo'n 31 productie en assemblage locaties over de hele wereld in zo'n 15 landen. In die zin doet men niet geheimzinnig over waar men auto's produceert, en melden fabrikanten vaak ook met trots waar een nieuwe assemblage locatie is geopend en welke modellen daar geproduceerd worden. De status en kwaliteit die u van de betreffende auto mag verwachten is niet afhankelijk van de bouwlocatie en wellicht daarom voor een fabrikant niet relevant genoeg om te vermelden.