Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waardevermindering na schade

Vraag gesteld door op 8 november 2021

Ik heb onlangs door schuld van een ander een fikse schade gehad. Op het schaderapport staat dat er geen expert is geweest en dat het herstelbedrijf geen waardevermindering heeft geconstateerd. De auto is 3,5 jaar oud en heeft 33000km op de teller. De dagwaarde is ongeveer 20000euro en de schade was 6000. Wat vindt u?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U vraagt of er sprake is van waardevermindering na een fikse schade.

Bij 'normale' of gemiddelde auto's is er doorgaans geen sprake van waardevermindering als de schade goed en deugdelijk is hersteld. Pas als het een zeer, zeer grote schade betreft waarbij het kenteken is ingenomen (en de auto dus een WOK - wacht op keuren - status heeft (gehad) is er sprake van een waardevermindering, ook als de schade vervolgens wel goed en deugdelijk is hersteld. In uw geval is hier geen sprake van, dus wij kunnen ons helemaal voorstellen dat u het erg zonde en vervelend vindt dat uw auto, buiten uw schuld om, schade heeft gehad maar er is geen lagere opbrengst te verwachten bij inruil of wederverkoop.

Bij zeer dure, exclusieve auto's (denk Porsche of Bentley) is dat anders, daar moet gewoon alles kloppen anders is de auto minder waard. Maar bij de normale, veelvoorkomende, gemiddelde auto's speelt dit geen rol. Een goed herstelde schade betekent dan dat er geen waardevermindering is.