Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

VW Tiguan 1.4 TSI 4x4 150 pk geschikt voor 1.700 kg wegende caravan?

Vraag gesteld door H. Zweistra op 24 oktober 2021

Wij hebben een Eriba Exciting 485 2019 met een verzwaarde as tot 1700 kg. Normaal is dat tot 1500 kg. De bovengenoemde auto kan deze caravantrekken (nl.tot 2000 kg) maar is de motor niet te licht voor een rit door heuvelachtig landschap waar soms hellingen zijn van 14-15 %?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Wanneer ik naar de auto/caravan combinatie kijk dan zou ik de trekprestaties willen omschrijven als ''redelijk tot goed''. Mijn inschatting is dat de auto t/m een helling van maximaal 14% vanuit stilstand nog moet wegkomen. Al rijdend is er dus geen probleem maar begeeft u zich op steilere hellingen, dan kan wegrijden vanuit stilstand wél een probleem gaan worden.

Maar een toch wel te noemen bezwaar is de massa verhouding tussen de trekkende auto en de beladen caravan. De beladen auto zal vermoedelijk minder dan 20% beladen zwaarder zijn dan de beladen caravan. Die massa verhouding zien we liever rond de 25% in het voordeel van de auto. Uiteraard om de auto voldoende in massa de caravan de baas te blijven, dus ten behoeve van de stabiliteit van de gehele combinatie. Ik wil benadrukken dat dit geen wet is maar een algemeen advies in caravanland. Hoewel uw auto op papier inderdaad 2 ton mag trekken is eigenlijk een beladen caravan van maximaal 1500 kg het adviesgewicht. Uiteraard kan én mag u 1700 kg aankoppelen, maar misschien door wat te anticiperen met de lading, bij voorkeur de auto nét wat zwaarder maken en de caravan daardoor nét wat lichter, komt de massa verhouding wat meer richting de goede kant van de streep. Dat maakt de combinatie dan net wat veiliger in bepaalde situaties.