Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vraag over artikel 'wat kost elektrisch rijden'

Vraag gesteld door op 8 november 2021

Ik heb een vraag over u artikel 'wat kost elektrisch rijden'
Waarom wordt er niks verteld over de overheidsheffing? Het elektriciteit verbruik wordt namelijk hoger dus ook de overheidsheffing. Lijkt mij dus ook dat dat meegerekend dient te worden.

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U vraagt zich af waarom er in het artikel “wat kost elektrisch rijden” niets vermeld wordt over de overheidsheffing in de elektriciteitsprijs. Want door de huidige prijsstijgingen in elektriciteit wordt ook het elektrisch rijden duurder.

De prijs van elektriciteit is inderdaad opgebouwd uit verschillende componenten, waaronder een vast bedrag belasting per verbruikte kWh.

Maar die opslag blijft tot aan een jaarverbruik van 10.000 kWh gelijk (daar kom je als consument doorgaans niet aan en boven die 10.000 kWh wordt het zelfs goedkoper).

In onze voorbeelden rekenen we met een gemiddelde stroomprijs waar deze belastingen al in verwerkt zijn. Net zoals we in onze rekenmodellen ook rekenen met een gemiddelde prijs voor benzine waar de accijns en btw ook al in verwerkt is. En het is logisch dat als je meer verbruikt, je absoluut gezien meer belasting betaalt. Relatief gezien betaal je echter hetzelfde percentage aan belasting per kWh, dus net zoveel