Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Van bandenmaat 205/55/16 naar 215/55/16. Kan dat?

Vraag gesteld door op 24 oktober 2021

Ik heb onder mijn auto een bandmaat van 205/55/R16 en wil graag breder op de bestaande velg naar 215/55/R16. Kan dit zomaar?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Technisch gezien kan deze bandenmaat om de betreffende velg. Maar bij deze 1cm bredere band met een gelijk blijvende hoogte/breedte verhouding (55% van de breedte is de hoogte) neemt de afrolomtrek daardoor wel toe. In dit geval met 3,45 cm en neemt de afrolomtrek met ruim 1,7% toe en wil ik benadrukken dat maximaal 1,5% zo'n beetje de grens is. Die afrolomtrek is van belang voor de aanduiding van de km.teller en snelheidsmeter. Deze afwijking in de afrolomtrek houdt in dat de werkelijk gereden snelheid hoger is dan wat de teller op basis van de oude bandenmaat aangaf. In theorie zou je dan eerder een snelheidsovertreding kunnen maken dan voorheen.

Ik wil wel benadrukken dat het verschil in afrolomtrek relatief klein is en een teller en snelheidsmeter per definitie al een van nature afwijking hebben en méér aangeven dan in werkelijkheid. Dus in de praktijk lijken de gevolgen verwaarloosbaar. Maar de maximale afwijking naar boven van +1,5% is wel 'n soort van een ongeschreven regel die we wel als advies hanteren. Niet alleen vanwege de beide tellers maar ook omdat moderne ADAS systemen(rijhulpsystemen), zoals een adaptieve cruisecontrol en parkeerhulpsystemen, óók hun werkzaamheden relateren aan een bepaalde afrolomtrek van het wiel. Vandaar onze voorzichtigheid om bij een afwijkende bandenmaat tóch liever de genoemde marge (niet groter dan 1,5% en niet kleiner dan 2%) te respecteren.