Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Revisie motor voor garantie

Vraag gesteld door G. de Lange op 28 oktober 2021

Mijn auto heeft een revisie motor gekregen.
Binnen garantie.
De garage geeft echter verder geen gegevens over die nieuwe motor.
Onhandig als ik de auto weer wil verkopen,
Denk ik.
Moeten ze meer gegevens leveren, zoals leeftijd, km- stand  etc.  Misschien ook van welk revisiebedrijf de motor afkomstig is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Wanneer er daadwerkelijk sprake is van een revisiemotor dan betreft dat in de regel een motor waarvan de aan slijtage onderhevige onderdelen vernieuwd zijn. Dan praat je niet over een bepaalde kilometerstand. Een kilometerstand kan wel relevant zijn wanneer het een gebruikte motor betreft. Dan is het ook relevant om een kilometerstand te weten in een dergelijke situatie. Je mag immers dan een motor verwachten die wat kilometrage betreft nagenoeg gelijkwaardig was aan de motor waarmee u destijds de auto heeft gekocht. De insteek is immers dat u bij een dergelijke ingreep er niet minder van mag worden. Dus geen motor met bijvoorbeeld twee keer zoveel kilometers achter de rug.

Maar gaat het om een gereviseerd exemplaar, dan hangt daar geen labeltje aan met een kilometerstand. Zo'n motor is dan inwendig zodanig vernieuwd dat u er in ieder geval nooit op achteruit gaat, wanneer dat ook allemaal vakkundig is uitgevoerd. Van een revisie motor ga je feitelijk weer uit van een motor die 0 heeft gedraaid, hoewel de tellerstand van de auto natuurlijk wel onveranderd blijft en het voor de restwaarde bij inruil in een later stadium ook niet van invloed is. Maar natuurlijk mag u verwachten dat de verkoper zo veel mogelijk openheid van zaken geeft. Ik denk alleen niet dat hij iets kan zeggen van de leeftijd en kilometerstand van deze motor. Na een inwendige revisie is dat ook eigenlijk niet relevant meer. Van welk revisiebedrijf de motor afkomstig is lijkt me een redelijke en te beantwoorden vraag en het flauw is wanneer de verkoper dat niet wil zeggen. Wat vaak wel wordt gedaan is een vermelding in het onderhoudsboekje, dat bij een bepaalde tellerstand er een ''nieuwe'' motor in is gegaan, dat ook een relevante vermelding kan zijn wanneer u de auto later weer gaat verkopen.