Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Profieldiepte winterbanden Duitsland

Vraag gesteld door op 11 november 2021

Het profiel van mijn winterbanden is nu 4 voor en 5 mm achter. Dus bijna aan vervanging toe bij het 4 mm criterium. Begrijp ik goed dat als de profieldiepte maar niet minder dan 1,6 mm is ik door Duitsland mag rijden? In dat geval zou ik de 5 mm banden voor laten zetten en de 4 mm achter. Dan zou ik er nog een seizoen mee toe kunnen.info: https://www.anwb.nl/auto/banden/winterbanden/winterbanden-in-duitsland
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Winterbanden of all-seasonbanden in Duitsland

  • Verplicht bij winterse omstandigheden - Als winterse omstandigheden dat vereisen, is het gebruik van winterbanden verplicht (situative Winterreifenpflicht). Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's en campers. Voor motoren geldt de winterbandenplicht niet.
  • Winterse omstandigheden zijn ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.
  • Winterbanden moeten zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF), maar ook banden met alleen de aanduiding M+S die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd, worden als winterband beschouwd. Zie 'Nieuwe eisen sinds 1-1-2018' hieronder.
  • Winterbanden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.

Wat de laatste opmerking betreft is 4 mm dus slechts een advies omdat eenmaal minder dan 4 mm de prestaties van een winterband op (natte) sneeuw steeds kritischer gaat worden. Maar uw voorgestelde winterbandengebruik voor Duitsland is dus volstrekt legaal en zou u er zo gerust nog een seizoen mee kunnen doen. Overigens nog wel met het aanvullende advies dat het toch beter is de beste banden op de achteras te hebben. Een achterwielslip (overstuur) is heel wat moeilijker te corrigeren dan een voorwielslip (onderstuur). Daarom verdient het aanbeveling de beste banden achter te monteren. Daarbij komt ook dat het gedrag van de banden op de vooras eerder signalen aan de bestuurder afgeeft over gebrek aan grip, dan de banden op de achteras.

Zie aanvullend Winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland