Naar artikel

Levensduur dieselmotor

Vraag gesteld door op 21 oktober 2021

Een 5 jarige Volvo V70 d3 automaat (diesel, 2016, geïmporteerd in 2019) heeft na 160000km volgens de volvodealer een revisie van de motor nodig. Is dit gebruikelijk/te verwachten voor deze Volvo uit 2016, met dit aantal gereden kilometers?
Is er een mogelijkheid om de kosten hiervan te verhalen bij Volvo (ook als er geen onderhoudhistorie is van vóór 2019)?

Sinds de aankoop van de auto is hij onderhouden bij een erkende Volvodealer, om 'geintjes' zoals deze te voorkomen... Helaas is de nachtmerrie al 2 jaar na aankoop werkelijkheid geworden.

Merk: Volvo
Type: V70
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 150

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe wat de te verwachten levensduur is van een dieselmotor.

Wat vervelend dat de motor van uw Volvo kennelijk zo beschadigd of versleten is dat revisie nodig is. Op basis van de huidige kilometerstand is het dubbele aan kilometers een minstens te verwachten levensduur.

Wellicht is er eerder in het leven van de auto iets gebeurd wat het begin van de ellende veroorzaakt heeft. We weten natuurlijk niet of een vorige eigenaar een keer doorgereden is met verkeerde brandstof of wellicht met te weinig of slechte olie. De historie van importauto’s is altijd lastig te achterhalen.

Indien u iets van de kosten wilt proberen te verhalen kunt u alleen bij de verkoper van de auto aankloppen maar ook hier verwacht ik dat het heel erg lastig wordt omdat de bewijslast van schuld bij u ligt. Wij hebben uitleg over uw rechten als consument op onze site: Klachten na aankoop - ANWB