Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekkage aan airco

Vraag gesteld door op 2 november 2021

Mijn auto is voor de APK geweest en daar hebben ze een lek geconstateerd in de aircopomp. De airco geeft nu nog voldoende koele droge lucht af, dus werkt nog naar behoren.

Kan je hiermee gewoon door blijven rijden tot de werking sterk verminderd, of richt je dan extra schade aan? En als reparatie nodig is dan revisie van de pomp een opposing of beter gewoon een nieuwe laten installeren?

Merk: jaguar
Type: x-type
Bouwjaar: 2003
Brandstof: benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af wat u kunt doen nu de garage een lek aan de aircopomp geconstateerd heeft.

Ik denk dat de garage heeft geconstateerd dat er olie lekt uit de aircopomp.
De hoeveelheid olie in een aircopomp is echt al extreem weinig, vaak rond de 100 milliliter. Wanneer een lekkage zichtbaar wordt is de kans groot dat er helemaal geen olie meer aanwezig is. Dan is het zeker aan te raden om de lekkage te laten verhelpen. Anders kan de pomp vastlopen waarna wellicht ook de multisnaar breekt en de auto zal stilvallen.

Of revisie in uw geval mogelijk is hangt af van de oorzaak van de lekkage en het merk pomp welke gemonteerd is. Het is wel aan te raden om de airco te laten repareren door een specialist zoals: Autotemp Claasen, een dealer of garagebedrijf heeft vaak alleen de mogelijkheid om de pomp compleet te vervangen.