Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het nog verstandig een nieuwe diesel aan te schaffen met het oog op de ontwikkelingen?

Vraag gesteld door op 26 oktober 2021

We zijn opzoek naar een nieuwe auto. Op dit moment rijden we diesel maar is het nog verstandig om opnieuw een Diesel aan te schaffen met het oog op de ontwikkelingen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of een nieuwe dieselauto een verstandige aankoop is. Met 'ontwikkelingen' kunnen we verschillende kanten uit. Eén daarvan is dat oudere dieselauto's worden geweerd uit milieuzones die we meestal vinden in stedelijke gebieden. De lat wordt daarbij steeds hoger gelegd.

Op dit moment mogen alleen diesels met emissienorm Euro 3 en hoger de milieuzone van Utrecht in. Amsterdam en Arnhem hebben de grens een tandje hoger gesteld: Euro 4 of hoger. Vanaf 2025 kan een gemeente kiezen voor:
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 4 of hoger.
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 5 of hoger.

Ook in het buitenland worden de normen in de toekomst aangescherpt. In België bijvoorbeeld mogen vanaf 2025 alleen Euro 6 diesels in de milieuzones rijden.

Een nieuwe Euro 6 dieselauto kunnen we als relatief schoon beschouwen. Ook dat is een ontwikkeling op dieselgebied. Zowel de roetuitstoot als die van stikstofoxiden is door geavanceerde uitlaatgas-nabehandeling en na de sjoemelaffaire onder controle. De verwachting is niet dat een Euro 6 diesel op korte termijn zal worden geweerd in milieuzones. Het gaat dus echt om oudere diesels die naar verhouding meer vervuilend zijn, niet om de nieuwste generatie. De maatregelen voor oudere diesels heeft echter wel zijn weerslag op de dieselauto's die nu in de showroom staan. Restwaardes staan onder druk, de leasemarkt en de fiscale stimulans is steeds meer gericht op benzine en elektrificatie, dus hybride, plug-in hybride of volledig elektrisch.

Een moderne diesel is nog steeds een serieus alternatief, maar door de ontwikkelingen en de tendens is het omslagpunt wel hoger komen te liggen. Met onze applicatie Autokosten op anwb.nl kunt u een voorcalculatie maken van de totale autokosten van een auto over de verwachte gebruiksduur en het verwacht aantal kilometers per jaar. Dat helpt om ook financieel de juiste keuze te maken.