Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe te handelen als een EV met One Pedal Drive in een slip raakt?

Vraag gesteld door op 31 oktober 2021

Hoe te handelen wanneer een EV met One Pedal Drive in een slip raakt.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

One Pedal Drive is een stand waarbij een elektrische auto bij gas loslaten sterker afremt op de elektromotor. U vraagt wat te doen als je met deze stand ingeschakeld in een slip raakt. Dat is niet anders als met elke andere auto, namelijk kijken en sturen. 

Bij een achterwielslip (overstuur, de achterkant breekt uit) kijkt u waar u naartoe wil en stuurt ook in die richting. De voorwielen moeten dus altijd de kant uitsturen waar de auto naartoe moet. Gaat de auto dwars, dan moet je dus 'tegensturen' om de voorwielen in de juiste richting te houden. Bij een voorwielslip (onderstuur, de auto glijdt met gestuurde voorwielen rechtdoor) kunt u het beste alleen het gas loslaten en niet te ver insturen. Belangrijk is dat wielen niet blokkeren of doorspinnen. Daarom wordt geadviseerd om bij een handgeschakelde auto de koppeling in te trappen en bij een automaat geen pedalen in te trappen en alleen te sturen.

Elke elektrische auto heeft overigens elektronische stabiliteitscontrole. Als dit systeem een slip herkent wordt de One Pedal Drive direct  uitgeschakeld én het stabiliteitssysteem ESP/ESC probeert door afzonderlijke rem-ingrepen de auto weer op de juiste koers te krijgen. ESP/ESC is een heel adequaat hulpmiddel. De banden moeten wel enigszins grip hebben anders treffen de rem-ingrepen geen doel. Sturen blijft dus belangrijk. En dan wel de goede kant op, op het juiste moment en in de juiste mate.