Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dode hoek detectie betrouwbaar?

Vraag gesteld door op 11 november 2021

Ik heb een Honda HRV 2016 met parkeersensoren en achteruitrijcamera. Ik zou graag beschikken over dode hoek sensoren, voornamelijk omdat het uitzicht naar rechts achter beperkt is hetgeen ik lastig vind wanneer ik naar rechts moet invoegen op snelwegen. Ik vond op het internet een paar fabrikanten die dit soort systemen voor achteraf-inbouw aanbieden, o.a. Hella en Valeo, maar ik kon nergens onafhankelijke tests vinden. Is U iets bekend over deze achteraf-inbouw systemen: doen ze wat ze zouden moeten doen, zijn ze nuttig en betrouwbaar etc? En hebt U ervaring met bedrijven die de inbouw kunnen verzorgen?
Bij voorbaat zeer bedankt voor Uw informatie.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of wij ervaringen hebben met dode hoek detectie systemen die achteraf opgebouwd worden.

De technologische ontwikkelingen gaan heel snel. De ANWB volgt deze ontwikkelingen op de voet en participeert nationaal en internationaal in verschillende overleggen en in gebruikerstesten.

De betreffende systemen zijn er om de bestuurder te helpen, maar tussen datgene wat technisch en theoretisch mogelijk is en hoe dat vervolgens in de praktijk werkt zit vaak een wereld van verschil. Dit komt enerzijds door de gebruiker die de werking van de systemen onder- of overschat en daardoor niet correct gebruikt. Anderzijds werken de systemen in de praktijk ook nog niet altijd optimaal wat helemaal geldt voor systemen die gemaakt worden om op verschillende auto’s te functioneren. De dimensie van de dode hoek is tenslotte heel verschillend.

De ANWB test nieuwe technieken op veiligheid en gebruiksgemak in de praktijk (dit doen we met name bij systemen die af fabriek zijn gemonteerd) en zien we dat niet alle systemen feilloos functioneren. Bij systemen die achteraf gemonteerd worden is er bovendien veel vrijheid bij montage mogelijk wat vergelijken bijna onmogelijk maakt, elke montage is handwerk en hierdoor weer verschillend.

Een vergelijk tussen deze opbouw systemen hebben we niet maar aangezien systemen die door de fabrikant gemonteerd zijn niet feilloos werken denk ik ook niet dat u al te hoge verwachtingen moet hebben van zogenaamde universele systemen. Wellicht kunt u een dodehoekspiegel aan de originele spiegels monteren zodat u zo extra overzicht houdt en u ook nog eens flink veel geld bespaart.