Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagwaarde

Vraag gesteld door op 27 oktober 2021

Ik ben bezig om de auto van mijn overleden tante in België in Nederland in te voeren. Om de aangifte van de bpm te doen, heb ik de dagwaarde/ handelswaarde van deze auto nodig, maar die vind ik niet in jullie koerslijst:er zijn niet voldoende gegevens beschikbaar voor een prijsbepaling, staat er dan. Graag uw hulp.

Merk: Opel
Type: Combo-C/BG11/1AO5LHCBA5
Bouwjaar: juni 2008
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 55

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U heeft een vraag over het gebruik van de Koerslijst bij import.

De Opel Combo is er als bestelauto en als MPV (de personenauto uitvoering). In Nederland is de Combo eigenlijk alleen als bestelauto verkocht. In onze Koerslijst hebben wij geen richtprijzen van bestelauto's. Omdat de Combo verder niet of nauwelijks als personenauto uitvoering voorkomt in Nederland hebben we ook geen richtprijzen van de Combo als personenauto. Er zijn simpelweg onvoldoende marktgegevens beschikbaar om een gemiddelde prijs te bepalen.

Om aangifte BPM te kunnen doen zijn er 3 methodes, de vaste forfaitaire tabel (1), via een in de branche gebruikelijke Koerslijst (2) of via een taxatie (3. met name van toepassing als de auto schade heeft). De ANWB Koerslijst is één van de Koerslijsten die u mag gebruiken. Andere toegestane koerslijsten zijn die van AutoTelex, XRay en Eurorotax. Omdat de ANWB Koerslijst geen richtprijzen voor deze auto geeft kunt u die niet gebruiken. Mogelijk geven één van de andere Koerslijsten wel richtprijzen voor deze auto af. Het gebruik van de vaste tabel (optie 1) is echter altijd mogelijk.