Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BPM Prijsverhoging auto bij levering in 2022

Vraag gesteld door op 7 november 2021

Ik heb in oktober een nieuwe auto besteld. De dealer vertelde ons dat hij volgend jaar geleverd zou worden. nu een maand later krijg ik een mail van hun dat de auto 500 euro duurder wordt door de bpm. mag dit zo maar?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De aanschafprijs van een nieuwe personenauto bestaat voor een deel uit BPM: de Belasting van Personenauto's en Motorfietsen. Sinds 1 januari 2013 berekent het Rijk de BPM voor personenauto's volledig op basis van de CO2-uitstoot. Omdat die BPM tabel ingaande 2022 door de overheid wordt gewijzigd wordt in uw geval de betreffende auto fiscaal feitelijk duurder. De onderstaande Bovag voorwaarden laat duidelijk zien dat een fiscale prijsverhoging altijd rekening klant is. Het is dus terecht dat uw dealer dit bedrag aan u doorberekend, hoewel een dergelijk waarschuwing bij het tekenen van het koopcontract wel op z'n plaats was geweest.

BOVAG voorwaarden

Artikel 4 van de BOVAG voorwaarden maakt onderscheid tussen een vaste en een niet-vaste prijs. Indien een vaste prijs is overeen gekomen, dan mogen prijswijzigingen - vanuit de fabrikant of importeur - nadien niet worden doorgevoerd op de reeds overeengekomen prijs. Prijsverhogingen van overheidswege mogen echter te allen tijde worden doorgevoerd.

Bij een niet-vaste prijs mogen na het sluiten van de overeenkomst - naast eventuele heffingen van overheidswege -  ook tussentijdse prijswijzigingen vanuit de fabrikant of importeur worden doorgevoerd.