Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijgeluiden bij koude start

Vraag gesteld door op 10 november 2021

Mijn skoda yeti 1.2 tsi lijkt een korte ratel van de distributieketting te hebben bij koude motor. Kan dit kwaad ? Als ik dus b.v. daarna weer meteen start ratelt het niet. Is dit de ketting of iets anders ?

Merk: skoda
Type: Yeti 1.2 tsi
Bouwjaar: 2012
Brandstof: benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af wat de oorzaak kan zijn van de rammel die u hoort gelijk na een koude start.

Direct na de koude start zijn er vaak even bijgeluiden uit de motor afkomstig en dat is lang niet altijd zorgelijk wanneer deze geluiden binnen een seconde of 5 verdwijnen.

Voordat we met zekerheid een uitspraak kunnen doen is het verstandig om een automonteur te laten constateren waar het geluid van afkomstig is. Is het de distributieketting of wellicht toch iets heel anders als een aircopomp of een spanrol? Ik denk dat het verstandig is om de auto een keer in de middag bij de garage achter te laten zodat het ’s ochtends met een koude start vastgesteld kan worden.

De gemonteerde motor van het type CBZB kan inderdaad wel problemen krijgen met de distributie. Veel meer hierover kunt u lezen op de site van een specialist op dit gebied.

Elke goede garage kan een diagnose stellen en eventueel de ketting vervangen, hiervoor bent u niet afhankelijk van een dealer. Het vervangen van een distributieketting kost ongeveer 5 uur. Het is zeker slim om hier vooraf afspraken over te maken om te voorkomen dat er extra kosten ontstaan waar u niet op gerekend had.