Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzinelucht in de auto Fiat 500

Vraag gesteld door op 23 oktober 2021

Ik heb sinds kort een Fiat 500 (tweedehands gekocht) maar nu merk ik, als ik binnen de bebouwde kom rij, een benzinelucht in mijn auto. Ik heb al rond mijn auto gekeken en zie geen lekkage onder de auto, naar wel ruik ik de geur ook onder de motorkap. Ik heb geen idee wat het zou kunnen zijn?

Merk: Fiat
Type: 500
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft sinds kort een gebruikte Fiat 500 maar u ruikt binnen de bebouwde kom een duidelijke benzinelucht.

Misschien dat er iets mis is met het actieve-koolstoffilter. Deze hoort bij het brandstofverdampingsregelsysteem en is ergens in de motorruimte gehuisvest. Dit filter moet de vrijgekomen benzinedampen opvangen die vrijkomen naarmate de tankinhoud slinkt. Uiteindelijk is dit ter bescherming van het milieu. Bij een niet goed werkend filter kunnen die dampen toch vrijkomen en via het ventilatiesysteem in het interieur terechtkomen. Al rijdend gaat deze damp mee met de rijwind en merkt u het niet meer op. Maar in de stad wellicht wel bij lagere snelheden en misschien wachtend voor verkeerslichten.

Een garagebezoek of verkoper wil ik u zeker aanbevelen. Deze dampen zijn ook niet bevorderlijk voor de gezondheid. Misschien dat u bij een garagebezoek of de betreffende verkoper het koolstoffilter kunt opperen als mogelijke oorzaak.