Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Behandelen roest van klassieke camperbus

Vraag gesteld door op 3 november 2021

Onze geliefde camperbus uit 1991 begint inmiddels een aardig verroeste onderkant te krijgen. We hopen nog een aantal jaar door te kunnen rijden met deze bus zonder bang te hoeven zijn voor afbrekende verroeste onderdelen. onze garage raadt aan de onderkant te laten tectyleren maar zij doen dat niet zelf. Andere garages die we mailen zeggen dat je alleen moet tectyleren ter voorkoming van roest. Dat is leuk en aardig maar de roest zit er al en advies wat dan te doen wordt niet gegeven. Op internet kom ik er ook niet goed uit. Kunt u mij adviseren wat te doen om de roest te verwijderen en/of toename te voorkomen?

Merk: Volkswagen
Type: T4 california camper
Bouwjaar: 1991
Brandstof: Diesel

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

In principe is een Tectyl behandeling een roestwerende ingreep. Dus ter voorkoming. Wanneer in geval van uw T4 er al duidelijk sprake is van roestvorming gaat het er éérst om waar de roest zit en in welke mate. Bij nadrukkelijke roest is het raadzaam dat eerst te verwijderen, zodanig dat het metaal min of meer kaal is om vervolgens in de lak of primer te zetten. Daarna is een Tectyl behandeling absoluut zinvol om de gewenste roestpreventie te verkrijgen.

Er kunnen ook plekken zijn waar sprake is van relatief oppervlakkige en vrij onschuldige roestvorming. Misschien lastig te bereiken. Dan biedt een laag Tectyl voldoende bescherming om roest verder geen kans te geven. Maar ik benadruk nogmaals dat eenmaal in een ver gevorderd stadium de roestinwerking in het materiaal feitelijk gewoon doorgaat ondanks een laagje tectyl. De roestinwerking wordt dan wel wat vertraagd en min of meer gecamoufleerd, maar is het kwaad feitelijk al geschied. Op den duur zal de Tectyl laag ook minder hechten en loslaten, waardoor vocht alle kans krijgt om het roestproces in een razend tempo door te zetten.

Dus nadrukkelijke roestvorming éérst verwijderen mits uiteraard goed bereikbaar, zoals deze anti-roest specialist ook uitstekend omschrijft.