Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden té snel versleten?

Vraag gesteld door J. Valente op 26 oktober 2021

Mijn auto is 3 jaar skoda karok en heeft 37000 km gereiden
RV 1.5
LV  3.5
LA  5.8
RA  5.2
Volgens de garage moet ik twee nieuwe banden voor voorwielen. Ik wil dat doen, maar vind het raar dat binnen 37.000 km de banden zijn versleten. Ben bang dat iets aan de hand is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw 3 jaar oude Skoda Karoq heeft bij de genoemde tellerstand op één band na wat mij betreft wel een normale profieldiepte bij deze kilometrage. De voorbanden slijten gemiddeld sneller dan de exemplaren op de achteras, en is dat verschil tussen voor en achter ook eigenlijk heel gebruikelijk. Maar óók weer op die ene band na. Want rechtsvoor is simpelweg hoognodig aan vervanging toe, terwijl linksvoor het met nog een veilige profieldiepte tot wellicht 45.000 km moet kunnen uitzingen.

Dus die vroegtijdige slijtage deel ik wel met u maar dan alléén R.V. Dat nadrukkelijke verschil met links is té opmerkelijk om dat als normaal te beschouwen. Misschien dat er iets mis is met de wielophanging of wielstanden waardoor deze band zo buitensporig meer afgesleten is dan zijn linker buurman. Ik ben van mening dat juist naar deze band de aandacht uit moet en dan vooral de oorzaak. Het is logisch dat er nu twee nieuwe voorbanden onder gaan maar moet er naar mijn mening wel méér aandacht naar R.V. Met name dus waarom daar 2 mm meer weg is dan L.V.