Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Andere maat winterbanden

Vraag gesteld door C. Dwarswaard op 7 november 2021

Ik heb een Mazda CX30 (L851GD) met zomerbanden maat 215/55/R18. Ik kan een gebruikte set met velgen en winterbanden maat 225/65/R17 kopen. Is het mogelijk en toegestaan om deze wielen onder mijn auto te zetten?

Merk: Mazda
Type: CX30 automaat
Bouwjaar: 2020
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 122

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of u winterbanden met de maat 225/65R17 kunt plaatsen in plaats van de 215/55R18.

Afrolomtrek

Wanneer er een andere bandenmaat gemonteerd wordt is het heel belangrijk dat de afrolomtrek van het wiel vrijwel gelijk blijft. Een handige omrekentabel vindt u op de site: Oponeo.

De afrolomtrek van uw nieuwe banden zal iets groter zijn (4,22%) wat buiten de toleranties valt met als mogelijk gevolg een afwijkende snelheidsmeter en banden die kunnen gaan aanlopen bij inveren van de auto. Deze banden zijn dus helaas niet geschikt

Remmen

Wanneer uw velgen van 18” naar 17” gaan is het altijd aan te raden de velg te passen op de auto voordat u er banden voor aanschaft. Dit te voorkomen dat uw auto voorzien is van grote remklauwen die aanlopen tegen de kleinere velgen. Ook mag de ET waarde niet veranderen, dit voornamelijk om de wielgeometrie niet te veranderen. Wanneer andere velgen iets meer naar binnen of naar buiten staan heeft dit grote gevolgen voor het weggedrag van de auto. Uitleg over de wielgeometrie vindt u op de site van MVWautotechniek.