Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Andere bandenmaat

Vraag gesteld door G. Rietman op 27 oktober 2021

Op mijn camper zitten 16 inch lichtmetalen velgen met bandenmaat 225/75R16 (speciale uitvoering ). Ik heb ook nog 15 inch stalen velgen van mijn vorige camper die passen, zelfde steekmaat en ET waarde met 215/70R15 winterbanden.
De stalen velgen passen, maar als je ze naast elkaar zet is er wel veel hoogteverschil. Kan ik deze gewoon gebruiken?

Merk: Fiat Ducato 2.3 multijet
Type: Camper Capron T67 (Glücksmobil)
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 130

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt andere velgen en banden op uw auto monteren maar deze hebben wel een andere diameter.

Wanneer u ervoor kiest om velgen met een andere diameter op uw auto te monteren adviseren we altijd om op deze velgen banden te monteren die dit verschil compenseren. De afrolomtrek van de nieuwe velg/band-combinatie moet nagenoeg gelijk blijven. Indien hier afwijkingen in zijn zal bijvoorbeeld de snelheidsmeter niet meer overeenkomen met de werkelijk afgelegde snelheid.
U zou bijvoorbeeld banden kunnen aanschaffen met de maat: 225/80R15. De afrolomtrek van deze banden is 0.4% kleiner en zal hierdoor heel weinig verschil opleveren. Een handige tool om zelf uit te rekenen welke alternatieven er zijn vind u op: Bandenmaat Omrekenen » Oponeo.nl

Wanneer u de wielen zou monteren die u heeft liggen is er sprake van een verschil van 9%! Dit zorgt onherroepelijk voor problemen aangezien de tractie-eigenschappen, het brandstofverbruik en de snelheidsmeter ver afwijken van de waardes die door de fabrikant berekend zijn.