Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All-seasonbanden bij hoge zomerse temperaturen

Vraag gesteld door J. Moraal op 1 november 2021

In een test van de ANWB heb ik gelezen als je zomers met de auto op vakantie gaat naar een warm land (temp.+30 graden) de all-season band daar niet zo goed tegen kan. Zomers ben ik vaak in Hongarije en Kroatië en rij door Duitsland rond de 150Km/h. Zelf ga ik niet naar de wintersport met de auto dus ik twijfel nu tussen all-season banden of dat ik 2 sets nodig heb(zomer/winter)
mijn banden zijn aan vervanging toe en er zitten nu run flat tires op.

Merk: BMW
Type: 220i
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 192

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

All seasonbanden vormen een alternatief maar er zijn –afhankelijk van merk en type – duidelijk tekortkomingen ten opzichte van winterbanden in de winter en vooral ook ten opzichte van zomerbanden in de zomer. Onze ervaring is dat de beste all seasonbanden maximaal een voldoende scoren, geen goed. Wie optimale prestaties in zomer én winter wil is het beste af met goede zomer- en winterbanden. Maar in een vlak land als Nederland, met relatief milde winters en niet al te langdurige hete zomers, zijn goede all seasonbanden gerust een veilig alternatief.

Mocht uw voorkeur dus toch uitgaan naar één set banden, dan zijn de all-seasons van Bridgestone en Michelin min of meer verkapte zomerbanden met wat winterse eigenschappen. Deze banden zijn beter geschikt wanneer winterse eigenschappen ondergeschikt mogen zijn en juist in uw geval de zomerse eigenschappen prioriteit hebben. Ik weet niet wat de gemonteerde bandenmaat is onder uw BMW maar mocht u tóch voor all seasons gaan, dan zou u voor één van de twee merken kunnen kiezen.

Zie aanvullend ANWB Bandentests.